Henning var glad for at komme og holde tale for kølehus, da det var den branche han startede i.

Han var en del af Esbjerg frysehus, og det bærer nogen af hans grundlæggende holdning også meget præg af.

Henning Overgaard

Henning startede med at snakke om pension alderen.
Han startede med at arbejde på frysehuset 10 dage efter han 18-års fødselsdag, og der var frysehusenes hårde arbejdsmiljø noget som blev snakket om i byen og i særdeleshed på mønstringshuset for løsarbejdernes på havne.

Da han startede, var man lige gået over fra akkord arbejde til timelønnet, og der var flere om de ”gamle” arbejdere som oplevede at man lavede det samme, men nu bare til den halve løn.
Det er en tendens som man stadig oplever helt op til i dag.
Nu om dag hedder det P-Løn, men systemet er lidt det samme.
Du får løn efter hvor meget du og  kollegaerne arbejder.
Det kræver selvfølgelig at der er fuld åbenhed med hensyn til alle de tal der bliver benyttede.
I starten var det op til den enkelte at registrerer hvilken arbejde der blev udførte, i da er man mere afvænning af de tal som kommer fra ledelsen.

Henning kom kort ind på landsklubbens start hvor Anker Jørgensen var en af de bærende kræfter som repræsentant for frysearbejdere i Københavns området.

Han var en ”almindelig” hårdt arbejdende mand, som forstod at navigerer i det politiske system, og han er ophavsmand til flere store ting.

Derfor har hans arbejde på frysehuse, også sat sit præg på den nylige aftale om pensionsalder.
Det var en tid hvor arbejdet i den grad satte sine spor på kroppen, og derfor har der været et stort behov for muligheden for tidligere tilbagetrækning.

Der skal findes en god og brugbar løsning mellem den længere leve tid og den øget mængde hårdt fysisk arbejde som er dagens Danmark for mange kollegaerne.

Et godt forslag på hvordan vi kan minimerer den fysiske nedslidning, kunne være noget så simpel som jobrotation, hvor alle de slidsomme pladser bliver fordelt blandt alle kollegaerne.
Det er en løsning som mange formænd ikke ønsker at benytte, da det jo en del af deres ”ledelse ret”, men set på den lange bane, er det en god løsning for både virksomheden og kollegaerne.
Dermed ikke sagt at der ikke vil være stor modstand fra både ledelsen og kollegaerne som føler at det forringer deres hverdag.

Det er derfor vigtigt at have kollegaernes opbakning, og sikre sig at de også kan forstå at sammenhold gør stærkes.

Henning fortalte en par sjove historier om den gang han selv var tillidsmand på Esbjerg frysehus, om hvordan det kan svært at gør både ledelsen OG kollegaerne tilfredse.

Derefter besvarede han spørgsmål fra forsamlingen.
Der kom flere gode spørgsmål om pension alderen, økonomi og det gav en god og livlig debat.

Kim og Henning