Henning Overgaard fra Esbjerg bød velkommen til mødet, samt forklarede hvorfor at det var flyttet fra Esbjerg til Langsøhus.

Christian Juhl M.F. for Enhedslisten og tidligere formand for 3F i Silkeborg, bød også velkommen til Silkeborg, han fortalte derefter om arbejdsgangen og arbejdet som nyt folketings medlem.
Han kom også ind på Den Danske Model som vi skal værne om, ellers bliver hele vores forhandlings grundlag ødelagt.

Per K. Jensen formand for Landsklubben bød også velkommen til mødet.

 

Ad. 1. Per fik valgt to dirigenter, Ole Nors og Bjarne Jakobsen, de overtog derefter mødet.

Dagsorden:

  1. Valg af to dirigenter.
  2. Godkendelse af dagsorden.
  3. Valg af to referenter.
  4. Valg af redaktionsudvalg og stemmeudvalg.
  5. Bestyrelsens beretning ved formanden.
  6. Miljøformandens beretning.
  7. Regnskab ved kassereren.
  8. Kontingent.
  9. Indkomne forslag.
  10. Valg
  11. Eventuelt.

Ad. 2. Dagsorden blev godkendt.

Ad. 3. Referenter blev Ib J. Hansen og Lindy Grønkjær.

Ad. 4. Redaktionsudvalg blev Henning Overgaard, Steen Horst og Allan Andersen.
Stemmeudvalg blev Niels Nordentoft og Holger Fischer.

 

Derefter udsatte dirigenterne resten af mødet fra punkt 5. til om søndagen, for at de tre gæster kunne berette om deres emner.

 

 

Jan Villadsen, gruppeformand for transport.

Han kom i sit oplæg ind på hvad Den Danske Model er i forhold til arbejdes og ansættelses vilkårene i Danmark og udlandet.

Her i landet er det nemmere at ansætte og afskedige folk i forhold til udlandet, samt ved uddannelse af folk er samfundet med til at betale for at de kan gå på tekniske skoler og højere læreanstalter. I udlandet er det egenbetaling som afgør ens uddannelse.
Fagbevægelsen har nok forsømt at fortælle medlemmerne om hvad Den Danske Model står for, blandt vores medlemmer. Det må forbund og afdelinger arbejde videre med.

Vi skal arbejde for at medlemmerne ikke flytter til andre foreninger, vi må alle arbejde på at fortælle medlemmerne om hvorfor de skal være medlem hos os, i forhold til andre. Vi skal snakke med dem om hvorfor de ønsker at flytte og eventuelt kunne hjælpe dem, da det for det meste er økonomien der gør at mange vil flytte.
Når vi taler med medlemmerne der er flyttet eller er på vej ud, må vi høre om grunden og samtidig give dem en forklaring om forskellen på de andre foreninger og 3F.

Vi skal, selv om det er svært, få vores positive historier ud til medlemmer og andre for at man kan se at ikke alt hvad fagbevægelsen laver er negativt.
Se Vejlegård sagen om organisations skifte, hvor pressen ikke er interesseret i de faktiske forhold om at nogle ikke var interesseret i at flytte over til den nye organisation, men ville blive hvor de var hvorefter de blev afskediget, det kører der så sager på i arbejdsretten.
Arbejdsgiverne kan heller ikke være interesseret i at fagbevægelsen bliver svag hvis den anlagte sag om Vejlegården tabes i Arbejdsretten. Arbejdsgiverne må være indstillet på at konflikt retten skal bestå, da det ellers vil være svært for dem at agere på arbejdsmarkedet med forskellige foreninger og overenskomster.

Efter at den borgerlige regering indførte stop for AMU kurser, hvor der ikke var mange kurser man kunne komme på, har den nuværende regering da heldigvis ændret på det, så flere kan begynde igen at komme på AMU kurser for arbejdsmarkedet må da være interesseret i at de ansatte kan blive opkvalificeret til de kommende arbejdsopgaver i fremtiden.
Fagbevægelsen skal være med til at sørge for at medlemmerne kan blive uddannet til fremtiden.

Dagpengeretten er nu blevet halveret fra 4 til 2 år, så der er en del som vil falde ud af dagpengesystemet, og eventuelt ikke har mulighed for at få kontanthjælp, da de er gift eller har for stor formue.
Der skal arbejdes 1924 timer for igen at kunne få dagpenge inden for 1 år.

Vores overenskomster har de laveste opsigelsesvarsler i Europa, så i forhold til udlandet må det være en fordel for arbejdsgiverne at vi har den såkaldte flexiquretiv model, de kan hurtigere afskedige og ansætte folk hvad de ikke kan i udlandet. Ulempen er så også at arbejdspladser flyttes til udlandet, på grund af de opsigelsesregler de har der.

Jan kom også ind på Cabotage kørsel, der er et stigende problem for chauffører, udenlandske chauffører må kun have 3 indenrigs kørsler før de skal ud af landet igen: Vognmændene er selv med til at undergrave aftalerne med at sende chaufførerne på en lille tur ud af landet for derefter at forsætte med carbotage kørsel her i landet.

Thyge Kristensen, Miljøkonsulent 3F Ribe Amt.

Han kom ind på de fordele og ulemper der er i at arbejde med arbejdsmiljø og om at regler der vedtages i EU skal implementeres gennem folketinget.

Østarbejdere der kommer til landet, for at arbejde til en lavere løn får ofte flere skader end danskere, da de ikke kender til de regler vi har om sikkerhed og arbejdsmiljø. Det misbruger arbejdsgiveren til sin egen fordel, det kan ses på de mange erstatnings sager der anlægges samt om underbetaling af dem.

Se hele Thyges beretning på Landsklubbens Hjemmeside eller i bladet, det vil jeg lade redaktøren afgøre,
da mange nok vil have gavn af at læse den.

Hans Stougaard, PensionDanmark

PensionDanmark har 621.000 medlemmer, 24.000 virksomheder, 10,5 mia. kr. i indbetalinger fra medlemmerne, 3,2 mia. kr. i udbetaling til medlemmerne, formuen var i 2011 på 122 mia. kr., der forventes i 2016 at være på 180 mia. kr., afkastet i 2011 var på mellem 8 og 12 procent, fra 1993 til 2011 har medlemmerne fået et afkast på 182 procent, Omkostninger pr. medlem er på 396 kr. om året.

PensionDanmark er begyndt at investere i Byggeri og Infrastrukturen i landet, det tages fra formuen da det forventes at det vil give et fornuftigt afkast til selskabet og dets medlemmer.

Siden sidste overenskomst er der sket ændringer i overenskomsten med ændring af alderskrav for ret til pensionsbidrag fra 20 til 18 år.
Pensionsbidrag under de første 14 ugers barselorlov hæves fra 1.335 kr. til 1.680 kr. pr. måned.
Ud over den eksisterende sundhedsordning kommer der efterhånden en hurtig diagnose, det går ud på at hjælpe medlemmet hurtigt igennem udredning, operation og genoptræning, så medlemmet hurtigt kommer tilbage på arbejdsmarkedet.

Som en konsekvens af den vedtagne tilbagetrækningsreform, er der nogle ting der har betydning for medlemmerne.
Ændring af efterløns og folkepensionsalderen.
En 3. årig efterlønsordning med skærpelse af modregning for pensionsopsparing.
En seniorførtidspension for personer med mindre end 5. år til folkepensionsalder.

Alt i alt er det vigtigt at du kontrollerer din pension, det gøres på PensionsInfo.dk

Det er kun dig selv der kan kontrollere at arbejdsgiveren indbetaler på din pension konto, samt at du og dine efterladte får det rigtige beløb udbetalt ved sygdom og dødsfald.

Mange af de ændringer der er sket kan ses på PensionDanmark.

Derefter blev mødet udsat til om søndagen.

Lørdag aften blev Holger Fischer takket for sit arbejde på køle-frysehusene og sit arbejde i Landsklubben, da han netop er gået på pension.

Søndag

Jørn Hedengran, forbundet.

Bring/Frigoscandia har skiftet arbejdsgiverforening, for at kunne få ændret på arbejdstiden og at ny ansatte starter på en lavere løn, de gamle ansatte forsætter med deres nuværende løn indtil overenskomsten udløber.

Han kom ind på at bonusaftalerne i branchen er under pres fra arbejdsgiverne, der gerne ser dem ændret eller opsagt, da køle- frysehusene er begyndt at se på omkostningerne og at målsætningen er på 0 fejl fra modtagelse til levering, samt at kunderne er tilfredse med det pågældende frysehus.

I Agri-Norcold koncernen har de opsagt den nuværende bonusordning, da der er begyndt at komme ny tilgang i form af flere hele paller, derfor vil de have nye normer med at fejl og skader skal med ind i ordningen.
Når man udregner efter paller skal alle barrierer og forhindringer tages med, arbejdsgangen og varens placering har også betydning.

På Agri-Norcold skal der være møde angående bonusordningen den 27. september, for TR og afdelingsrepræsentanter.

Ad. 5. Bestyrelsens beretning ved Formanden.

Per kom ind på i sin beretning, at på det første bestyrelsesmøde, fandt man oplægsholdere til kølehuskurset på Karrebæksminde.
Det var ellers lige ved at blive aflyst, så tilmelding må gerne ske hurtigere end ugen før kurset.
Det var som sædvanlig et godt arrangement med 19 deltagere efter at der var blevet ringet rundt for at skaffe deltagere.

Forhandlingsudvalget blev kaldt sammen for at se på muligheden med at sammenskrive Agri-Norcold og Bring/Frigo overenskomsterne, men det viste sig at arbejdsgiverne hellere ville have dem sammenskrevet med fællesoverenskomsten, men det var ikke muligt.

Jeg var også indkaldt i forhandlingsudvalget angående fællesoverenskomsten for at udtage krav til overenskomsten for 2012 til 2014, hvor der blandt andet også blev snakket om en 3F ting.
Resultatet kendes jo, det var ikke noget at råbe hurra for samt at der ikke kom nogen 3F ting.

På Agri-Norcold og Bring/Frigo ville arbejdsgiverne heller ikke være med til noget, de ville gerne have længere arbejdstid om lørdagen da de fik tilbuddet havde de ikke råd til at give hvad det kostede, så det bevirkede at Bring/Frigo meldte sig ud af DI og over i DE. Så de ansatte får presset lørdagsarbejde ned over hovedet samt en timeløns nedgang.

Det årlige TR/SR møde i Århus, hvor John Bondebjerg fra forbundet og Michael Pedersen fra Gromiit var oplægsholdere, var der en god og saglig debat, så man må sige at det igen var et godt møde, men der kunne godt være flere der deltog.

Til sidst takkede Per afdelingsrepræsentanterne for deres deltagelse ved de arrangementer der laves. Det være sig tillidsmandsmøder, kurser, årsmøder og generalforsamlinger

Per havde en særlig tak til Ole Larsen. Ja Ole, bestyrelsen har bestemt at gøre dig til æresmedlem af landsklubben, for det arbejde du har lavet i landsklubben, bladet og hjemmesiden, da du jo går på pension her til efteråret.

Ole takkede og var glad og stolt over at blive æresmedlem af landsklubben.
Samtidig efterlyste Ole materiale til bladet, samt at klubberne godt måtte blive opdateret til hjemmesiden.
Som organiserede medlemmer er vi på nogen frysehuse ved at komme under pres, det må vi have gjort noget ved.

Ole Nors og Henning Overgaard kom ind på at vi skal til at se nøje på den kommende ændring af lukkeloven, den kan også komme til at ramme på køle og frysehuse.
Fællesoverenskomsten skal vi til at bruge politisk og fortælle arbejdsgiverne at det vil komme til at være dyrt for dem efterhånden.

Derefter sluttede Per sin beretning og den blev vedtaget enstemmigt.

Ad. 6. Miljøformandens beretning.

Kim kom ind på at det har været et stille år for miljøarbejdet i landsklub regi, de største udfordringer ligger nok mere ude på frysehusene.

På Agri-Norcold har der været afholdt grundkursus i arbejdsmiljø (hed før § 9.), det blev holdt i Hobro over to omgange i tiden mellem kurserne var der hjemmearbejde som så skulle fremlægges på det kommende kursus.
Det var både ledelse, mellemledere og miljørepræsentanter der deltog, derfor var arbejdsgrupperne sammensat så de skulle arbejde sammen om opgaven ude på husene og det gik nu meget godt.

Regeringen opfordrer Danske virksomheder til at de skal overholde arbejdsmiljøloven, det mangler da også bare hvis de vil have at folk skal være på arbejdsmarkedet til de pensioneres, så der skal strammes gevaldigt op på arbejdsmiljøet rundt om i landet.

Der er penge at spare på arbejdsmiljøet hvis virksomhederne sørger for at tingene er i orden, hvis der ses på 11. og 48. timers reglen om brud på disse kan det koste mange penge, samt at ved køb af materiale skal der ses på om det er brugbart i stedet for at blive smidt over i et hjørne.

Derefter sluttede Kim sin beretning og den blev vedtaget enstemmigt.

Ad. 7. Kassererens beretning.

Niels fremlagde regnskabet og resultatet ser fornuftigt ud med et lille overskud.
Der blev spurgt til om bladet kunne sendes ud til afdelingerne ”on line” efter at der er lavet en skabelon, så kunne afdelingerne printe det ud i bladform, så kunne det hentes af en i virksomheden og omdeles på arbejdspladsen. Det vil man se på i landsklubben sammen med redaktøren.

Derefter blev regnskabet vedtaget enstemmigt.

Ad. 8. Kontingent.

Kontingentet forsætter uændret med de 10,00 kr. om måneden pr. medlem.

Ad. 9. Indkomne forslag.

Den omdelte udtagelse blev læst og debatteret, efter nogle rettelser og ændringer blev den vedtaget.

Ad. 10. Valg.

  1. a) Valg af Landsklubformand: Per Kynn Jensen blev genvalgt
  2. b) Valg af 3. bestyrelses medlemmer: Ib Knudsen, Brian Mosskov og Bent Jacobsen blev genvalgt.
  3. c) Valg af bestyrelsessuppleant: Claus Bang blev nyvalgt.
  4. d) Valg af 1. bilagskontrollant: Jan Høier Sørensen blev genvalgt.
  5. e) Valg af 1. bilagskontrollantsuppleant: Klaus Rene Petersen blev nyvalgt.

Ad. 11. Eventuelt.

Næste Landsmøde holdes for året 2013 i Vejen, samt for året 2014 i Aalborg

Derefter takkede dirigenterne for god ro og orden.

Landsklubformanden takkede derefter de fremmødte for et godt landsmøde.

Referenter:

Ib J. Hansen og Lindy Grønkjær.

Æresmedlemmer i Landsklubben: Bent H. Nielsen og Ole B. Larsen.